logo

tel. (013) 435 08 20

ul. Szkolna 2

38-440 Iwonicz-Zdrój

Wycieczka klasy IIa do piekarni

27 października 2016r. uczniowie klasy IIa z Zespołu Szkół w Iwoniczu -Zdroju pod opieką wych. Lidii Rachwał i rodziców, p. Anny Akslar i p. Moniki Krauz odbyli wycieczkę do młyna i do piekarni Fiejdasz w Iwoniczu.

Pojechaliśmy szkolnym busem. Najpierw poszliśmy do piekarni. Wypieki z niej pochodzące robione są na naturalnym zakwasie, dlatego charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i bardzo dobrym smakiem. Już z daleka czuliśmy apetyczny zapach świeżo upieczonego chleba. Pracujący tam panowie pokazali nam poszczególne etapy powstawania chleba. Oglądaliśmy pracę piekarzy i wyposażenie piekarni: mieszalniki, piece, krajalnice. Największe zainteresowanie wzbudziła w nas praca urządzenia mieszającego składniki na ciasto. Z ciekawością obserwowaliśmy, jak piekarze ważą ciasto, a następnie rozkładają je do koszyczków i kładą na regały do wyrośnięcia. Do niektórych chlebów i bułek dodawane były różne nasiona, które chętnie próbowaliśmy. Wszyscy ogromnie się ucieszyliśmy, kiedy na koniec wycieczki zostaliśmy poczęstowani świeżym chlebem i pysznymi drożdżówkami.
Z piekarni udaliśmy się do młyna. Z wielkim zaciekawieniem słuchaliśmy opowieści o pracy w tym miejscu, a także o tym, jak ze zboża powstaje mąka. Oglądaliśmy maszyny do mielenia i obróbki ziarna. Na ogromnej wadze, na której waży się ziarno i mąkę, zmieściliśmy się wszyscy. Po dość stromych schodach wspięliśmy się na wysokość drugiego piętra, skąd obserwowaliśmy wszystkie poziomy wyposażenia młyna. Na samej górze stała najważniejsza i największa maszyna mieląca, której pracę mogliśmy obserwować. Na dzieciach największe wrażenie zrobił hałas, który to urządzenie wydawał, a także szybkość poruszania się niektórych elementów.

Wycieczka była bardzo udana. Uczniowie zobaczyli ciekawe miejsca, zdobyli nowe wiadomości,przeżyli interesujące doświadczenia.

Następny

Comments are closed.