Klasa 3 SP po raz kolejny podejmuje dodatkowe zadania w ramach nowego projektu Uniwersytetu Dzieci. Tym razem uczniowie są zainteresowani, jak wykorzystywać w codziennym życiu wiadomości zdobyte w szkole. Podczas lekcji sprawdzą, jak z matematyki korzystają przedstawiciele różnych zawodów: kucharze, krawcy czy muzycy. Będą trenować projektowanie, wyobraźnię przestrzenną czy odmierzanie składników. Zobaczą również, jak wygląda praca w różnych profesjach, co pozwoli im zwiększyć świadomość, w jakich dziedzinach chcieliby się rozwijać.
W piątek 28 października realizowali pierwszy z wybranych tematów: „Czy matematyka może przydać się w kuchni?” Wcielali się w role małych badaczy. Analizowali przepisy swoich ulubionych ciast, sałatek i innych dań. Tworzyli „Klasową książkę kucharską”, z której każdy może korzystać. Poszerzyli swoją wiedzę o proporcjach i zrozumieli niektóre, potrzebne w kuchni, liczby ułamkowe. Korzystając z potrzebnej wiedzy, wykonali samodzielnie masę solną. Przeprowadzili analizę sensoryczną rozcieńczanego soku. Te czynności pozwoliły im zrozumieć, dlaczego odpowiednie proporcje składników są ważne przy uzyskaniu oczekiwanego rezultatu. Z masy solnej lepili kształty warzyw i owoców jako kontynuacji tematu tygodnia „Warzywa na naszych stołach”.